Kontakta oss
Vi vill väldigt gärna veta vad du tycker om loppet

Fyll i formuläret nedan så återkommer vi så snart som möjligt.
Du kan både ställa frågor eller komma med synpunkter och
idéer via detta formulär.

Kontakta ossSkriv din fråga eller din kommentar i fältet nedan.


 

Historik om Prinsens Minne.

Prinsen i sammanhanget är prins Bertil, Hertig av Halland. När prins Bertil hade slutfört sin skolgång fortsatte han som kadett i flottan för att många år senare bli konteramiral. Prinsen blev dessutom utnämnd till hedersöverste vid Kungliga Hallands regemente, I16.

En bild på Prins BertilPrinsen var en förespråkare för idrott i allmänhet. Han var intresserad av sport, motorcyklar och bilar. Hans intresse tog honom till föreningar så som Kungliga Automobilklubben och Riksidrottsförbundet med flera. Han var ofta med och gratulerade svenska idrottsframgångar, ett klassiskt exempel lär vara när Gunnar Larsson vann fyrahundra meter medley i simning 1972. Direkt efter segern rusade prins Bertil ner till simbassängen och skakade om vår nye mästare och utbrast : "- Ja, jävlar Gunnar. Tack ska du ha!" varpå han fick svaret: "- Tack ska du ha själv!"

Prins Bertils stig är en underbar vandringsled som sträcker sig från Halmstad Slott till Tylösand, det område där prinsen hade sin sommarstuga. En sträcka på drygt 13 kilometer. Leden snirklar sig fram utmed havet och bjuder många vackra naturupplevelser. Halmstad kommun lät under sommaren 1998 inviga stigen till ett minne av prinsen. Kommunen har gjort stigen med alla dess grill- och utsiktsplatser till ett populärt område. Året runt möter man, unga som gamla, flanera, vandra eller jogga på stigen. Då sommaren bjuder på trevligt väder är det sällsynt med tomma grillplatser. Prinsens engagemang för idrott och kommunens anordnande av stigen är två goda skäl att arrangera en löptävling, synnerligen då arrangörerna har anknytning till det militära förband som prins Bertil blev hedersöverste vid.

Idag har I 16 Idrottsförening slagits samman med idrottsföreningar från flygflottiljen F 14 och luftvärnsregementet Lv 6. En gemensam idrottsförening för de militära förbanden i Halmstad skapades 2000 i samband med Hallandsbrigadens nedläggning. Den nya föreningen blev Halmstad Garnisons IF.

Idén till löptävlingen kom från två idrottsintresserade officerare, Thomas Persson och Kent Hansson, med förflutet vid luftvärnsregementet Lv 4 Ystad. Förbandsnedläggningen av Lv 4 ägde rum 1996 och med den flyttade många militärer till Halmstad. De tog med sig erfarenheter från en tiopersoners lagstaffet på maratondistans som varje sommar lockade många löpare till Ystad. På så vis blev Prinsens Minne först en stafett på drygt 21 kilometer med en klass för löpare som ville sololöpa sträckan. Halläningarna visade inget större intresse för staffeten, som flest blev det inte ens tjugo startande lag. Däremot blev det större intresse för soloklasserna, vilka är de enda av de ursprungliga klasserna som finns kvar idag. Idag finns fyra distanser att löpa, 500m, 4,2km, 10 kilometer eller 21 kilometer, ett halvt maraton.

Från början var det tänkt att tävlingen skulle heta Prins Bertils Minne, men att använda kungligheters namn utan hovets tillstånd vid arrangemang kan vara dumt. I väntan på hovets tillstånd kallades loppet endast för Prinsens Minne. Ett namn som blev väl använt och känt innan tillståndet från hovet kom. Då ansågs det dumt att ändra namn, loppets smeknamn fick bli tävlingens riktiga namn. På det viset kom det sig att tävlingen Prinsens Minne är vad det är!

Mattias Bramstång, tävlingsledare

En äldre karta över området